Te koop: Casa da Fonte - Beiras - Portugal
     

Home

Omschrijving Casa da Fonte

De Omgeving

Documenten

Tekeningen en plattegronden

Bereikbaarheid Casa da Fonte

Fotoalbum

Klimaat Beiras

Contactinformatie

 

Documenten

Verblijfsvergunning
Heeft U niet nodig. Portugal is immers lid van de Europese Unie en dus is er geen belemmering voor b.v. het verkrijgen van een “Certificado de registo de cidadao da uniao Europeia” Dit nieuwe document is op 9 augustus 2006 ingevoerd en verkrijgbaar bij alle kantoren van de Portugese vreemdelingen dienst, o.a in Sátão.
Vroeger kon U alleen maar Resident worden wanneer u zich in Nederland liet uitschrijven. Dat is thans niet meer aan de orde. Het wel of niet aanvragen van dit bovengenoemde certificaat hangt dus af van uw persoonlijke omstandigheden en wensen.

Een ding is echter noodzakelijk; zodra U onroerend goed in Portugal verkrijgt kunt U niet zonder een Numero Fiscal, (N.I.P.) een inschrijfdocument van het Ministerie van Financiën. Dat document heeft u simpelweg nodig bij alle officiële handelingen zoals opening van een bankrekening, afsluiten van verzekeringen, op naam zetten van energie, telefoon etc. en natuurlijk ook bij aan – en verkopen van onroerend goed etc. Dit document is dus de enige MUST en verkrijgbaar bij ieder gemeentehuis, b.v in Sátão.

Verkoop en koop
Het traject is als volgt
1. Nadat de koper het N.I.P. heeft verkregen en een bankrekening heeft geopend, gaat een Advogado titel en kadastraal onderzoek doen bij het Conservatóra do Registo Predial, vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster. De volgende zaken worden dan gecheckt:
a) juridische eigenaar v.d grond,
b) eigendomsakte in orde
c) beschrijving van het perceel
d) kloppen de afmetingen
e) liggen er belasting aanslagen op het onroerend goed
f) rust er hypotheek op het onroerend goed
g) rusten er erfdienstbaarheden op het onroerend goed
h) zijn er mede-eigenaars die niet willen verkopen

2. Nadat dit alles in orde is bevonden stelt de Advogado een Contrato de Promessa de Compra e Venda op, een voorlopig koopcontract dat inhoudt:
a) datum van overdracht
b) datum van oplevering
c) verkoopprijs k.k
d) vrij van lasten, schulden, beslag, hypotheek
e) wie is koper, of zijn gemachtigde.
Dit contract is legaal bindend en en er wordt een aanbetaling vastgesteld, meestal 10% van de k.k prijs. Als de verkoper toch niet wil verkopen, dient hij tweemaal de aanbetaling aan koper terug te betalen, als de koper in gebreke blijft is hij de aanbetaling kwijt.

Als verkoper nemen wij de kosten voor 1) en 2) voor onze rekening.

De volgende kosten zijn voor de koper
3. Betaling van I.M.T. (overdrachtsbelasting) aan het belastingkantoor, ook in Sátão. Hiervoor zijn tabellen en percentages afhankelijk van de in het koopcontract genoemde prijs. De I.M.T. varieert van 2 tot 8%

4. Als de I.M.T is betaald kan bij de notaris de “Escritura de Compra e Venda” (verkoopakte) worden gepasseerd, en moet het restant van het koopbedrag worden voldaan. De notaris geeft een paar dagen later een kopie af als bewijs dat de verkoopakte officieel is ingeschreven.

5. Met deze kopie gaat de koper naar het Conservatóra do Registo Predial, (kadaster) waar wordt geregistreerd dat de koper de nieuwe eigenaar is van de grond en opstallen is.

6. Hierna moeten elektriciteit, telefoon, ADSL etc. veranderd worden op naam van de koper. Een opstal- en inboedelverzekering is ook aan te bevelen.

De stappen 3 t/m 5 worden ook door de Advogado gedaan.

Bij stap 6 is de bank betrokken voor automatische betalingen etc. en de Loja do Cidadão , een overheidskantoor in Viseu waar de tenaamstellingen van de nieuwe eigenaar worden doorgevoerd.

Houdt rekening met in totaal ongeveer 11% K.K. voor I.M.T. advogado, notaris. Voor het overzetten van elektriciteit, telefoon e.d tussen de €50 en €100.

verkoop ook uw huis met een website. voor info klik hier

Conchas Webdesign - Beekbergen